Sjoelen

  • Sjoelen is een activiteit met 1 of 2 personen per team. Een team met 2 personen krijgt evenveel stenen maar verdeelt deze over beide spelers.
  • Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren met het schuiven van de stenen in de openingen aan het eind van de sjoelbak.
  • Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt.
  • PuntentellingAls er in elk vak 1 schijf zit dan krijg je 20 punten. Heb je er overal 2 in dan krijg je 40, bij 3 is dat 60, 4 = 80, 5 = 100, 60 = 120, 7 = 140. Nadat bekend is hoe vaak in elk vak 1 schijf is gegooid, blijven in sommige vakken nog stenen over. Deze stenen worden geteld op basis van het vak waar ze in terecht zijn gekomen (1, 2, 3, of 4 punten). Het totaal van de 20-vouden en de losse stenen is je score.
  • De maximale score die je met sjoelen kunt halen is 148. Je hebt dan 7 x elk vak gevuld (28 stenen) en de overgebleven stenen in de 4 gegooid. Volgen de officiële spelregels is er nog een bonus te verdienen als je alle stenen in de eerste beurt in de vakken hebt gekregen. Je krijgt dan 2 extra stenen, en kan maximaal 8 punten meer scoren. Gooi je alle stenen weg in 2 beurten, dan krijg je nog 1 extra steen voor maximaal 4 extra punten.
  • Wist je dat:  De huidige wereldkampioen bij de mannen is een Nederlander en bij de vrouwen waren zowel de 2e als de 3e plek voor een Nederlandse. Het volgende WK zal in September 2023 plaatsvinden.